Dato 2,35 milijardi kredita

Bez autora
Jun 02 2010

Ukupno odobreni krediti na kraju marta iznosili su oko 2,35 milijardi eura, 0,8 odsto manje nego u februaru. Odnos između kredita i depozita u martu je poboljšan u odnosu na prethodni mjesec, pa je na jedan eura uložen u banke dolazilo 1,33 eura kredita. Taj odnos je bolji i u odnosu na mart prošle godine, kada je iznosio 1,52 eura. Odnos kredita i depozita, povećanih za ukupne uzete pozajmice, na kraju marta je iznosio 0,951 i bio bolji nego u februaru. U strukturi odobrenih kredita, pozajmice privredi i stanovništvu činile su 94,5 odsto, dok se preostalih 5,5 odsto odnosilo na banke, ostale finansijske institucije, neprofitne finansijske i organizacije u javnom vlasništvu. Ukupni depoziti na kraju marta porasli su u poređenju sa februarom 0,6 odsto na oko 1,77 milijardi eura. Oročeni depoziti činili su 63,7 odsto ukupnih. U njihovoj strukturi, najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 31,7 odsto. Depoziti oročeni do tri mjeseca činili su 19,7 odsto ukupnih.

Dato 2,35 milijardi kreditaUkupno odobreni krediti na kraju marta iznosili su oko 2,35 milijardi eura, 0,8 odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banka.

Odnos između kredita i depozita u martu je poboljšan u odnosu na prethodni mjesec, pa je na jedan eura uložen u banke dolazilo 1,33 eura kredita. Taj odnos je bolji i u odnosu na mart prošle godine, kada je iznosio 1,52 eura.

Odnos kredita i depozita, povećanih za ukupne uzete pozajmice, na kraju marta je iznosio 0,951 i bio bolji nego u februaru.

U strukturi odobrenih kredita, pozajmice privredi i stanovništvu činile su 94,5 odsto, dok se preostalih 5,5 odsto odnosilo na banke, ostale finansijske institucije, neprofitne finansijske i organizacije u javnom vlasništvu.

Ukupni depoziti na kraju marta porasli su u poređenju sa februarom 0,6 odsto na oko 1,77 milijardi eura.

Oročeni depoziti činili su 63,7 odsto ukupnih. U njihovoj strukturi, najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 31,7 odsto. Depoziti oročeni do tri mjeseca činili su 19,7 odsto ukupnih.

Ukupni depoziti stanovništva porasli su u poređenju sa februarom 1,3 odsto na 849,7 miliona eura, dok su u odnosu na isti period prošle godine bili 8,9 odsto veći.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva na kraju marta na one po viđenju odnosilo se 32,1 odsto, a 67,9 odsto na oročene. Na ukupne kratkoročne depozite odnosilo se 87,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik